AVI-forum: vraag en antwoord over de nieuwe AVI-bepaling

Het nieuwe AVI-systeem gaat geleidelijk het oude vervangen. Dit zal logischerwijs een pak vragen met zich meebrengen. Dit forum stelt u in staat om deze vragen te stellen. Lieven Coppens, beheerder van het forum, alsook de andere forum-lezers kunnen meehelpen bij het beantwoorden van uw vraag.

Terug naar onderwerpen
Verschil oude en nieuwe AVI-procedure
Andre Mettepenningen: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure
18-11-2010 18:04
Toen ik vorig schooljaar voor de eerste keer de nieuwe AVI-leestest uitprobeerde in het eerste tot het vierde leerjaar, bleek er toch wat verschil te bestaan tussen de resultaten die de leerlingen behaalden met de "oude" AVI-toetsen en de resultaten met de "nieuwe" toetsen. Zo haalde een (dyslectisch!) kind uit het tweede leerjaar in januari M4 (vaardigheidsscore 56, dus C-zone) en in juni E4 (vaardigheidsscore 61, dus opnieuw C-zone), terwijl hij op de oude toets slechts leesniveau 3voldoende behaalde in januari en 4voldoende in juni. Kan jij daar een verklaring voor vinden?
Bij het afnemen van de toets leestechniek in het eerste leerjaar kreeg ik ook de opmerking van de leerkracht dat de instructie "lees alle woorden en duid daarna het goede woord aan" verschillend kan ingevuld worden. Een plichtsbewuste leerling leest inderdaad alle woorden en verliest daardoor veel tijd, een snellere leerling duidt het juiste woord aan van zodra hij dat tegenkomt. Kan je daar iets op zeggen? In dat eerste leerjaar bleek ook (vooral bij de toets M3) nogal wat verschil in resultaat tussen de "oude" toetsen en de nieuwe. Zo haalde een kind M3Vervolg2 een vaardigheidsscore van 183 (B-zone), terwijl het bij de oude toets niveau 1 niet behaalde. en een ander kind behaalde in de nieuwe toets M3Vervolg2 vaardigheidsscore 116 (E-zone), terwijl hij toch al niveau 2Voldoende haalde op de oude toetsen. Ik heb een beetje de indruk dat de toetsen voor het eerste leerjaar toch minder aangepast zijn. Feit is ook dat de kinderen van het eerste leerjaar wel lang moeten wachten tussen januari en juni om in niveau te kunnen stijgen. Wij werken hier op school (voorlopig) nog met niveaulezen en op die manier zitten de kinderen toch niet helemaal in het juiste groepje... Graag uw bemerkingen. Laat maar horen hee!
Vriendelijke groeten, André Mettepenningen, zoco Ruiter Waasmunster.
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door Lieven Coppens
22-11-2010 19:53
#1
André, op jouw eerste vraag moet ik antwoorden dat het moeilijk is om de leesprestaties van een kind op de oude AVI-kaarten te vergelijken met zijn leesprestatie op de nieuwe AVI-procedure. Het gaat hier immers over twee verschillende maten. Cito waarschuwt er trouwens zelf voor dat je de omzettingstabellen die je gebruikt om teksten met een oud niveau om te zetten naar een nieuw niveau en omgekeerd niet kunt gebruiken om de leesprestaties van de leerlingen op dezelfde manier om te zetten. De omzettingstabellen voor de teksten zijn gebaseerd op het omzetten van de oude leesbaarheidsindex naar de nieuwe. Deze omzetting geldt enkel voor teksten en niet voor leesprestaties. Bovendien waarschuwt men er voor om in het tweede leerjaar al aan kinderen een diagnose van dyslexie te geven. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat men daarvoor beter wacht tot de leeftijd van 8 jaar, omdat de hersenen ongeveer op dat moment alle processen beheersen die nodig zijn om vlot te kunnen lezen. Kijken we naar de Vlaamse normen bij de oude AVI-kaarten van 1994 (zie www.nieuwsbrief.leren (nieuwsbrief 60), dan zien we dat Vlaamse leerlingen die in oktober 2e leerjaar een C-zone krijgen AVI-niveau 3 lezen, en dat diezelfde leerlingen die in maart 2e leerjaar een C-zone krijgen, AVI-niveau 4 lezen. Dat komt dus vrij goed overeen met jouw bevindingen met die leerling van het tweede leerjaar.
Waar je het hebt over de instructie op de toets leestechniek moet ik het volgende zeggen. Normen van een test zijn maar betrouwbaar als men de standaardisatie respecteert: je moet dus de instructie letterlijk geven zoals ze in de handleiding staat. Als de desbetreffende instructie bij sommige leerlingen een bepaald gedrag uitlokt en bij andere niet, dan is dat ook meegenomen in de normering. Op het moment dat je de instructie aanpast, ben je niet meer gestandaardiseerd bezig, en is de normering ook niet langer meer 100% betrouwbaar. Op het tweede gedeelte van deze vraag moet ik antwoorden dat de toets leestechniek die in de nieuwe AVI-procedure is opgenomen grondig veranderd is ten opzichte van de oude toets leestechniek. Je kunt de scores dan ook niet echt met elkaar vergelijken.
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door Lambrechts Kristine
08-02-2011 15:31
#2
We zitten inderdaad met hetzelfde probleem waarop hierboven nog geen reactie gegeven is. De periode tussen februari en juni duurt te lang om daartussen geen leesproefjes af te nemen. Sommige kinderen gaan enorm vooruit, anderen niet en zo zitten ze niet meer in het aangepaste groepje. Daarbij komt dat de kinderen wel gemotiveerd worden als zij een niveautje hoger krijgen... maar dat kan dan niet als er geen testen gebeuren. Kunnen wij dan eventueel individueel de AVI-testen met de kaarten afnemen? Dit zal wel wat tijd vragen...
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door Lieven Coppens
14-02-2011 19:55
#3
Aangezien je spreekt over 'aangepaste groepjes' ga ik er van uit dat jullie nog werken met homogene niveaugroepjes. Dan wil ik toch eerst even benadrukken dat men er tegenwoordig voor pleit om te werken met heterogene groepjes en met convergente differentiatie. Bij lezen moet het de bedoeling zijn dat de kinderen allemaal op hetzelfde doel uitkomen. Bij homogene groepjes worden de sterke lezers alleen maar sterker en de zwakke in verhouding alleen maar zwakker.
De vraag is of je leerlingen tussen februari en juni nog moet toetsen. Maar goed. In de handleiding staat duidelijk dat je de toetsen altijd mag loskoppelen van het moment waarvoor ze bedoeld zijn, dus dat kan een oplossing zijn. Hou er dan wel rekening mee dat de leerlingen heel snel het toetsmateriaal zullen kennen, wat tot vertekende resultaten kan leiden. Mijn antwoord: beperk de toetstijd tot het noodzakelijke minimum en vergroot de effectieve leestijd maximaal. Nogmaals: het doel van goed leesonderricht moet zijn de leerlingen naar hetzelfde doel te brengen, dus met convergente differentiatie. Lees Kees Vernooy er maar eens op na!
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door Duplessis Dina
15-02-2013 12:02
#4
Beste,
Ik vind de testen op zich leuk, maar deze voor het tweede leerjaar, moeilijk opgesteld. Ze krijgen drie woorden onderstreept in de zinnen en moeten het juiste woord aanduiden door over het lijntje te gaan. Voor stress-konijntjes moeilijk zich te concentreren. Ten tweede: de resulaten, ik krijg een blad met een zone III of IV, V en daarachter de M4 of E3... Sorry, maar ik kan er niet aan uit en de ouders vragen:juf, welk AVI-niveau heeft mijne kleine...? Dus effe omzetten naar het oude AVI-niveau is blijkbaar ook niet meer juist... Wat betreft het lezen in heterogene groepjes is leuk, maar sommigen willen niet lezen met minder goede lezers... Na 25 jaar onderwijs worden die grijze haren toch steeds grijzer, gelukkig had ik ooit een juf waar ik bij leren lezen heb, zonder al die stress-toestanden.
Groetjes
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door Lidia Riley
18-05-2014 16:16
#5
Ik ben r.t. binnen mijn school op Curacao. We zijn dit schooljaar ook begonnen met de nieuwe AVI van CITO. Mijn vraag is het volgende: Is het nodig om de kinderen die al AVI uit waren van de oude AVI opnieuw de nieuwe AVI moeten doen? En is het voor de hele school nodig om alle kinderen opnieuw te laten toetsen?
Graag reactie op mijn vragen.

Groetjes
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door Sarah Verschueren
16-01-2016 21:13
#6
Ik vind het gebruik van de nieuwe AVI methode wel goed. En het concept erachter (loslaten van de sterke leerlingen en doortesten van de zwakkere) ook een hele vooruitgang.
Nu heb ik de leestempo toetsen afgenomen voor 2L. Ik behaal veel V en IV scores. Ik zou de leerlingen met een V nog eens willen verder toetsen met de individuele kaarten maar de IV (wanneer ze AVI M4 behaald hebben) ook voorlopig loslaten. Is dit een goede manier? groetjes,
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door De Keuster Cindy
13-04-2016 9:05
#7
Hoe verklaart u dat een kind dat in oktober avi 6 had nu met de nieuwe avi testen in maart slechts avi-E3 behaald terwijl het perfect boeken van avi 7-8 kan lezen en toch duidelijk weet wat het leest. Dan klopt er toch ook iets niet aan het nieuwe systeem of de manier van afnemen. Of kan een kind zo maar even 3 niveaus zakken terwijl het steeds is blijven lezen.
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door icyiqol
05-01-2017 14:37
#8
[url=http://dutasterideavodartonline.org/]dutasterideavodartonline.org.ankor[/url] online-purchaselevitra.net.ankor http://20mg-cheapest-pricelevitra.net/
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door enuyiroyexah
05-01-2017 14:58
#9
[url=http://dutasterideavodartonline.org/]dutasterideavodartonline.org.ankor[/url] online-purchaselevitra.net.ankor http://20mg-cheapest-pricelevitra.net/
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door oxuucaqo
06-01-2017 21:15
#10
[url=http://dutasterideavodartonline.org/]dutasterideavodartonline.org.ankor[/url] online-purchaselevitra.net.ankor http://20mg-cheapest-pricelevitra.net/
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door Smithe547
01-04-2017 3:33
#11
You actually make it seem really easy together with your presentation but I in finding this matter to be really something that I feel I would by no means understand. It sort of feels too complex and extremely broad for me. I'm looking forward for your next publish, Ill try to get the cling of it! eefgeegecckagcgc
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door Pharmg576
05-04-2017 13:00
#12
Hello!
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door Pharmc434
06-04-2017 19:17
#13
Hello!sildenafil generic india
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door Pharme202
06-04-2017 19:18
#14
Hello! sildenafil generic india http://via3indian.com/#4.html
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door Pharmd417
09-04-2017 7:27
#15
Hello!
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door topdmsrig
23-07-2017 9:09
#16
Вот это круто.
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door ColinHof
30-08-2017 4:36
#17
[url=http://acheterclomidenlignefrance.com/]acheter clomid sans ordonnance[/url]
acheter clomid 50mg
acheter clomid et nolvadex
acheter clomid en pharmacie
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door Ramonbek
30-08-2017 4:38
#18
[url=http://acheterzithromaxsurinternetenfrance.club/]zithromax sans ordonnance[/url]
zithromax sans ordonnance
acheter zithromax monodose sans ordonnance
zithromax sans ordonnance
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door Stevenfax
30-08-2017 4:41
#19
[url=http://sildenafilpfizer50mgprix.com/]sildenafil 50 mg pfizer[/url]
sildenafil pfizer
achat sildenafil pfizer
prix sildenafil pfizer 100 mg
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door SamuelMot
30-08-2017 4:47
#20
[url=http://acheteramoxicilline500enligne.com/]amoxicilline 250 ou 500[/url]
amoxicilline 500
amoxicilline biogaran 500 mg
amoxicilline arrow 500
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door JamesLon
30-08-2017 4:51
#21
[url=http://acheteramoxicillinepascherenfrance.com/]acheter amoxicilline en ligne[/url]
acheter amoxicilline 1g
acheter amoxicilline en ligne
acheter amoxicilline eg
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door Ancicrig
07-09-2017 13:17
#22
Благодарю[url=http://agrolinepro.ru/agricultural-machinery],[/url]
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door Ancicrig
13-09-2017 15:06
#23
Вот это самое то[url=http://agrolinepro.ru/oborudovanie-dlya-sigaret].[/url]
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door Angeloquift
01-10-2017 12:21
#24
No matter how you do it, losing weight is an individual thing. Friends can help you but they can't lose the weight for you. You've got to take charge of your weight loss from the beginning if you want to get serious about losing weight. The following tips will help.
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door KastellyazTob
26-12-2017 8:43
#25
us cheap generic cialis

[url=http://cialischeaponli.com/]buy cialis[/url]

cialis online

order cialis safe europe
re: Verschil oude en nieuwe AVI-procedure door topengrig
08-01-2018 3:42
#26
Я думаю можно было как то проще решить это[url=http://topenglish.md/]:)[/url]
Reactie plaatsen
Naam+voornaam *
Email *
Reactie
*
Verificatie
*
* - verplichte velden