AVI-forum: vraag en antwoord over de nieuwe AVI-bepaling

Het nieuwe AVI-systeem gaat geleidelijk het oude vervangen. Dit zal logischerwijs een pak vragen met zich meebrengen. Dit forum stelt u in staat om deze vragen te stellen. Lieven Coppens, beheerder van het forum, alsook de andere forum-lezers kunnen meehelpen bij het beantwoorden van uw vraag.

Terug naar onderwerpen
Converteren
Ann Beirnaert: Converteren
07-12-2010 15:35
Is het aangewezen om de bestaande boekjes opnieuw te labelen met de nieuwe AVI-niveaus?
re: Converteren door Lieven Coppens
07-12-2010 18:28
#1
Ann, je mag de bestaande boekjes opnieuw labelen met de nieuwe AVI-niveaus. Daarvoor heeft Cito omzettingstabellen gemaakt. Hiermee kun je de oude AVI-niveaus converteren naar de nieuwe en omgekeerd. Aangezien er echter geen een-op-een relatie bestaat tussen de oude en de nieuwe AVI-niveaus, zal je zien dat er soms meerdere oude AVI-niveaus staan aangegeven voor een nieuw. Dan richt je je het beste op het niveau dat in het vet gedrukt staat. Let wel: het blijft een conversie van oud naar nieuw. Het resultaat zal nooit zo fijn zijn als moest het niveau van elk boekje herberekend worden met de nieuwe leesbaarheidsformule. Het vermijdt wel dat je nu ineens alle 'oude' boekjes acuut moet gaan vervangen door nieuwe. Je vindt de tabellen om de oude AVI-niveaus te converteren naar de nieuwe AVI-niveaus (en omgekeerd, van nieuw naar oud) hier: http://www.cito.nl/~/media/cito_nl/Files/Primair%20en%20speciaal%20onderwijs/CITO_conversietabellen_AVI.ashx
Voor alle duidelijkheid: je mag het leesniveau van deze boekjes aan de hand van de omzettingstabellen converteren van oud naar nieuw. Cito is echter formeel: je mag die omzettingstabellen niet gebruiken om het leesniveau van leerlingen te converteren van oud naar nieuw. Daar zijn ze absoluut niet voor bedoeld!
Reactie plaatsen
Naam+voornaam *
Email *
Reactie
*
Verificatie
*
* - verplichte velden